Een alarmsysteem met meldkamer - hoe werkt dat?
- Support medewerker
- Alarmsystemen
- 10 aug. 2022
-
1000views
Een alarmsysteem dat in verbinding staat met een meldkamer zorgt ervoor dat meldingen van het alarmsysteem (zoals inbraak, overval en brand) worden doorgestuurd naar een meldkamer voor opvolging. De centralemedewerkers zijn getraind om noodsituaties op te volgen en op te lossen. Maar hoe werkt een meldkamer en wat zijn de voor- en nadelen van een alarmsysteem dat in verbinding staat met een meldkamer?
Er zijn in Nederland twee soorten alarmcentrales: een van de overheid (politie, brandweer, ambulance) en particuliere meldkamers. Een alarmsysteem mag niet direct melding maken naar de overheid, deze moeten worden aangesloten op een particuliere meldkamer.
Particuliere meldkamers hebben wel een hogere prioriteit bij de meldkamer van de overheid. Wanneer er een geverifieerd alarm bij de meldkamer wordt waargenomen belt deze de hulpdiensten met Prioriteit 1. Deze hulpdiensten komen dan direct in actie.
Hoe gaat de meldkamer te werk
Wanneer het alarmsysteem een alarm verstuurd komt deze direct binnen bij de meldkamer. De centralemedewerker constateert om wat voor een soort alarm het gaat (inbraak, SOS, brand, sabotage) en in welke ruimte.
De medewerker zal eerst proberen contact te leggen met het adres waar het alarmsysteem is gemonteerd. Wanneer er niet wordt geantwoord worden de afgesproken waarschuwingsadressen gewaarschuwd.
Wanneer de centralemedewerker via live camerabewaking constateert dat het om inbraak of brand gaat, zullen de hulpdiensten direct ingeschakeld worden met de hoogste prioriteit.
Wat voor een soorten alarmmeldingen kan de meldkamer ontvangen
De meldkamer kan verschillende type alarmmeldingen ontvangen:
- Inbraak (bewegingsmelders, deurcontacten, etc.)
- Overval (overvalknop)
- Brand (rook- en hittemelders)
- Sabotage
- Temperatuur (voor bv bewaking koeling)
- Overstroming (waterlekdetector)
- Gas (CO- en gaslekdetectoren)
Ook een professioneel draadloos alarmsysteem mag worden aangesloten op de meldkamer mits deze geïnstalleerd is door een erkend beveiligingsbedrijf
Verzekeringseisen alarmsysteem met meldkamer
Verzekeraars stellen eisen aan meldkamerdiensten en hoe de verbinding tussen een alarmsysteem en meldkamer is aangelegd. Deze eisen zijn alleen verplicht wanneer deze in de polisvoorwaarden zijn meegenomen. Je leest hier meer over de borgklasses van een alarmsysteem.
De eisen voor de verbindingen zijn per risico verschillend:
A2: Alarmverbinding naar meldkamer via IP(internet) of GPRS(Data simkaart)
A3: Alarmverbinding naar meldkamer via IP(internet) en GPRS met testmelding iedere 180 seconden
R2: Meldkamer neemt contact op met waarschuwingsadressen bij alarm
R3: Meldkamer neemt contact op met waarschuwingsadressen en particuliere beveiliger
R4: Meldkamer neemt contact op met waarschuwingsadressen, particuliere beveiliger en politie(direct)
De voor- en nadelen van een meldkamer
+ 24 uur per dag bereikbaar
+ Persoonlijk contact bij noodsituaties
+ Snellere inschakeling hulpdiensten
- Maandelijks terugkerende abonnementskosten
- Installatie van alarmsysteem moet vaak door een gecertificeerd bedrijf gedaan worden, dit zorgt voor hoge kosten
Ben je benieuwd welk systeem het beste bij jou past? De specialisten van Pro-Alarm.nl voorzien je graag van advies op maat. Bel of app naar 033-20 890 22 om in direct contact te komen met onze ervaren medewerkers. Zij beantwoorden je vragen en denken graag met je mee.